Tuomariksi kisoihin, mitä kriteerejä?

Virtuaalimaailmaa ja -koiria koskevat asia-aiheet.
Viesti
Julkaisija
Avatar
kirby
Höpsö veitikka
Viestit: 7082
Liittynyt: Ma Kesä 30, 2008 7:37 pm

Tuomariksi kisoihin, mitä kriteerejä?

#1 Viesti Kirjoittaja kirby » Ma Heinä 14, 2008 10:56 am

Siis homma ei nyt ole ihan perillä, pitääkö joku tuomarijuttu läpäistä vai? Kun ohimennen seurasin yhtä keskustelua, ja puhuivat jostain tuomarikoulutuksesta (?) vai liekö semmosta?

Olisin kiinnostunut tuomaroimaan näyttelyissä ja ehkä agilityssäkin, mutta mitä vaatimuksia on tuomarilla? Ymmärrän että kyseisiin rotuihin, mitä tuomaroi, pitää olla jonkinlaista kokemusta mielellään IRL kuin URLkin, mutta entä muuta? Tähän jos joku viitsisi hieman valaista, niin kiitoksia ;)

Ei tuomareita varmaan kuitenkaan ihan liiaksi ole? Vai luulenko vaan, monesti näkee ilmotuksia että haetaan tuomaria etc.
I'll find my way, find my way home
vuoden kadehdituin 2012
vuoden ulkoasuntekijä 2016

Avatar
Nath
Höpsö veitikka
Viestit: 7813
Liittynyt: Ke Kesä 11, 2008 11:06 pm

Re: Tuomariksi kisoihin, mitä kriteerejä?

#2 Viesti Kirjoittaja Nath » Ma Heinä 14, 2008 11:14 am

Joillakin liitoilla on koulutetut tuomarit, joillakin ei. Virallisissa näyttelyissä taas on aina tuomarikoulutuksen läpäisseet tuomarit.

Näyttelyissä tuomaroidaksesi sinun tulee suorittaa VFCI:n tuomarikoe (Marika laittoi jokin aika sitten tuomarikokeen osoitteen Mainostukset-palstalle). Agilityssa on ennen pitänyt olla liiton kouluttamat tuomarit, mutta sääntöuudistuksen myötä kisojen järjestäjä voi itse tuomaroida kilpailut, mutta liitolla on edelleen koulutettujen tuomareiden lista sivuilla.

Minun ymmärtääkseni esim. näyttelytuomaroimisessa ei tarvitse olla sen kummempaa kokemusta IRL niistä roduista, mitä haluaa tuomaroida. Pääasia, että intoa löytyy, ja hyväksytysti läpäisty tuomarikoe :)

// Mutta jos nyt pitää jotain vaatimuksia vielä listata, niin arvontalajeissa (kuten agility, MEJÄ..) tärkeää on tuomarin rehellisyys. Olisihan se helppoa jakaa niille omille koirille ne 1-tulokset, mutta tällaisen fuskaamisen huomaa hyvin helposti.

Avatar
Marika
Le-ppä-ker-ttu
Viestit: 129
Liittynyt: Ke Kesä 11, 2008 11:07 pm
Paikkakunta: Orimattila
Viesti:

Re: Tuomariksi kisoihin, mitä kriteerejä?

#3 Viesti Kirjoittaja Marika » Ma Heinä 14, 2008 1:15 pm

^ Nath jo sanoikin kaiken oleellisen. Liittojen omilta sivuilta löytyvät kaikki tuomarointiin liittyvät asiat, saako järjestäjän pitäjä tuomaroida kisansa itse vai tarvitseeko hankkia koulutetun tuomarin. Jokaisella liitolla omat sääntönsä ja näitä sääntöuudistuksiahan on muutamaan liittoon jo tullutkin mm. tuomarointiin liittyen.

Virtuaalisesti näyttelytuomariksi pyrkiessä ei vaadita sen kummempaa kokemusta rodusta IRL, sillä pääasiahan on, että osaa näyttelysäännöt ja osaa tulkita rotumääritelmää oikein. Mistäs me löytäisimme ne kaikkien rotujen tuomarit virtuaalimaailmaan, jos kokemusta tulisi olla sitten jokaisesta harvinaisemmastakin rodusta? Tuomaroidessahan sitä oppii ja kehittyy, useat aloittavatkin tuomariuransa niillä muutamalla rodulla tai roturyhmällä, jotka ovat heille jo entuudestaan tuttuja. Mitä enemmän sitä tuomaroi - varsinkin niitä itselle hieman vieraampia rotuja, sitä kypsyy ajatukselle laajentaa tuomarointialuettaan.

Näyttelytuomareita tuntuu olevan joskus aivan liian vähän, erityisesti näin kesäaikaan monet ovat loman vietossa, eivätkä kerkiä tai jaksa tuomaroida, jonka vuoksi näyttelyissä on yleensä juuri ne samat tuomarit. Vaihtelua uskoisin monen muunkin kaipaavan tuomaristoon, että saisi tuloksia koirilleen muiltakin kuin siltä yhdeltä samaiselta tuomarilta. Ja tuolla vFCI:n tuomarilistalla on muutamia tuomareita, jotka varmaan karsiutuvat listalta kun Eroksen kanssa teemme pienen kyselyringin, ketkä jatkavat hommissaan.

Eli jos näyttelysäännöt (pääasiassa URL, poikkeavat joissakin kohdin IRL-säännöistä) tuntuvat olevan hanskassa, tervetuloa vain koetta tekemään! :)

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija