Virtuaalinen Hyötykoirajärjestö (vHYKO)

Virtuaalimaailmaa ja -koiria koskevat asia-aiheet.
Viesti
Julkaisija
Avatar
Lansu_
Höpsö veitikka
Viestit: 5915
Liittynyt: To Kesä 12, 2008 10:33 am

Virtuaalinen Hyötykoirajärjestö (vHYKO)

#1 Viesti Kirjoittaja Lansu_ » To Heinä 09, 2015 10:44 am

Olen jo jonkin aikaa pohdiskellut opaskoiratoiminnan käynnistämistä virtuaalikoiramaailmassa. Pari viikkoa sitten napasin itseäni niskasta kiinni asian suhteen. Samalla selvisi, että Hex on pyöritellyt samaa ajatusta mielessään. Päätettiin yhdistää voimamme ja lopputuloksena syntyi...
Niin mikä oli?
 • Virtuaalinen Hyötykoirajärjestö eli lyhyesti vHYKO. Järjestön vastuulla on virtuaalisten hyötykoirien koulutus, testaaminen ja hyväksyminen. Tällä hetkellä vastuualueisiimme kuuluvat avustajakoiratoiminta, kuulokoiratoiminta ja opaskoiratoiminta. Laajentumismahdollisuuksia on kuitenkin myös esimerkiksi terapia- ja tukikoiratoiminnan suuntaan, jos järjestö saa hyvin tuulta siipiensä alle ja kiinnostusta löytyy.
Miten avustaja-, kuulo- ja opaskoiratoiminta eroavat toisistaan?
 • Avustajakoirat toimivat liikuntarajoitteisten apuna muun muassa vetämällä pyörätuolia, tukemalla epävarmasti kävelevää avustettavaa, hakemalla tavaroita ja avaamalla ovia. Kuulokoirat avustavat kuuroja ja heikosti kuulevia reagoimalla esimerkiksi puhelimen, herätyskellon, palohälyttimen ja ovikellon ääniin. Opaskoirat toimivat sokeiden ja vakavasti näkövammaisten apuna. Ne opetetaan muun muassa pysymään reitillä, kiertämään ja ilmaisemaan esteet (kadut, epätasaiset pinnat yms.) turvallisesti sekä hakemaan pudonneita tavaroita.
Ketkä voivat osallistua?
 • Avustaja- ja kuulokoiratoiminta on avoinna kaikille roduille. Avustajakoiratoimintaa suositellaan kuitenkin erityisesti keskikokoisille ja suurille roduille, kun taas parhaita kuulokoiria ovat tyypillisesti pienet ja vahtimattomat rodut. Opaskoiratoiminta on tällä hetkellä avoinna vain seuraaville roduille:
  • - isovillakoira
   - kultainennoutaja
   - labradorinnoutaja
   - saksanpaimenkoira
   - sileäkarvainennoutaja
  Rodut ovat valikoituneet oikeasti opaskäytössä olevien rotujen sekä kuulemieni opaskoirien luonteita ja jalostusohjelmaa koskeneiden luentojen (luennoitsijana Opaskoirakoulun johtaja Riitta Liimatainen) pohjalta. Muitakin rotuja voidaan hyväksyä listan jatkoksi, jos niiden hyväksynnälle osataan esittää vakuuttavat perustelut.
Miten testautan virtuaalikoirani?
 • Sekä avustaja-, kuulo- että opaskoiratoiminta pitää sisällään kolme erilaista testimuotoa. Soveltuvuustesteillä (Avustaja SOVE / Kuulo SOVE / Opas SOVE) testataan koiran soveltuvuus avustaja-, kuulo- tai opaskoiraksi ja hyväksytään kokelaat koulutusohjelmiin. Edistymistesteillä (Avustaja EDI / Kuulo EDI / Opas EDI) seurataan koirayksilön avustaja-, kuulo- tai opaskoulutuksen etenemistä. Käyttöönottotesteillä (Avustaja KÄY / Kuulo KÄY / Opas KÄY) testataan koulutuksensa päättävän koiran soveltuvuus tositoimissa avustaja-, kuulo- tai opaskoirana.

  Koira tarvitsee yhden (1) hyväksytyn soveltuvuustestin, viisi (5) hyväksyttyä edistymistestiä ja yhden (1) hyväksytyn käyttöönottotestin tullakseen viralliseksi avustaja-, kuulo- tai opaskoiraksi. Testit ovat suuntautumiskohtaisia eikä esimerkiksi hyväksytyllä avustajakoiran soveltuvuustestillä voi kilpailla kuulokoirien edistymistesteissä. Koiran voi kuitenkin halutessaan testauttaa vaikka kaikkien kolmen suuntautumisvaihtoehdon testeissä, jos sen rotu sallii osallistumisen opaskoiratesteihin.

  Testauttaminen pähkinänkuoressa
  • Hyväksytty Avustaja SOVE -> 5x hyväksytty Avustaja EDI -> hyväksytty Avustaja KÄY -> virallinen avustajakoira vAVU
   Hyväksytty Kuulo SOVE -> 5x hyväksytty Kuulo EDI -> hyväksytty Kuulo KÄY -> virallinen kuulokoira vKLO
   Hyväksytty Opas SOVE -> 5x hyväksytty Opas EDI -> hyväksytty Opas KÄY -> virallinen opaskoira vOPS
Lyhenteet
 • Avustaja SOVE = avustajakoirien soveltuvuustesti
  Avustaja EDI = avustajakoirien edistymistesti
  Avustaja KÄY = avustajakoirien käyttöönottotesti
  Kuulo SOVE = kuulokoirien soveltuvuustesti
  Kuulo EDI = kuulokoirien edistymistesti
  Kuulo KÄY = kuulokoirien käyttöönottotesti
  Opas SOVE = opaskoirien soveltuvuustesti
  Opas EDI = opaskoirien edistymistesti
  Opas KÄY = opaskoirien käyttöönottotesti
  vAVU = virallinen virtuaalinen avustajakoira
  vKLO = virallinen virtuaalinen kuulokoira
  vOPS = virallinen virtuaalinen opaskoira
Ensimmäiset testit ovat pyörähtäneet käyntiin:
12.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuustestit
15.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuus- ja edistymistestit
16.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuus- ja edistymistestit Saintjohnissa
When the hurricanes came for me
I could finally crash again
And that's how I became the sea

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa